Dags för sommarbete?

Dags för sommarbete?

Eller har du kanske redan släppt din häst/hästar på sommarbete?
Antagligen så kan du de mest grundläggande ''reglerna'' för en lyckad sommar men om inte så har jag samlat ihop de bästa tipsen för dig och din häst i sommarbetstider!
Sommar är en härlig tid för både häst och ryttare, såhär gör du för att din häst ska få en bra sommar:
 
* Se till att alla staket är hela och funktionella. Inga hängande trådar, sneda/trasiga stolpar eller taggtråd får förekomma någonstans i hagen. Om det även är så att det finns ström i staketet, se till så att den inte kan blockeras någonstans. Byt ut alla trasiga trädelar och sträck alla band/trådar INNAN hästarna kommer in i hagen.

* Ta bort alla föremål som kan innebära en eventuell skaderisk för hästarna. Vassa stenar, burkar, plast och andra rester ska inte ligga i en hästhage.

* Kontrollera att det finns flera funktionella ställen som hästarna kan dricka på. Ha flera kar/tunnor för att undvika konkurrens och se till så att alla hästarna någon gång får dricka.

* Hagen får gärna vara kuperad och innehålla träd/skogar (dock ska ju de såklart också vara ordentligt kontrollerade). Här kan hästarna skydda sig från både vind, regn och starkt solsken/värme. Om det inte finns tillgång till större träd bör det finnas vindskydd med väggar och ordentligt tak så de kan undkomma exempelvis kraftiga regnskurar om de vill det.

* Ta av alla skor, åtminstone bakskorna. De utgör en risk vid betessläppet då hästarna kan bli både pigga och irriterade på varandra. De hästar som fortfarande tränas kan behålla sina framskor, tänk dock på att hålla koll på de så att de inte trampas av och ligger i hagen och riskerar att göra skada. 

* Vänj hästarna stegvis vid betet. Låt de inte gå i en torftig hage först och sedan bara gå ut och gå dygnet runt i en kraftigare beteshage. Deras magar kommer antagligen protestera och kolikfall är inte ovanligt under säsongen för betessläpp. Börja med att låta hästarna gå i hagen några timmar för att sedan utöka tiden allt eftersom.

* Rengör vattenkaren DAGLIGEN. Bakterietillväxten på sommaren är större och se till att alla kar rengörs noggrannt, inte bara fylls på. Vattnet blir dessutom fräschare och hästarna stimuleras till att dricka mer. Tänk också på att ha saltstenar i hagen!

* Hästar som inte tränas särskilt hårt under sommaren behöver inte ha kompletterande kraftfoder på betet, sänk även givan hos de tränande hästarna om betet är kraftigt. För de hästar som står inne på natten får helt enkelt hull och kondition avgöra hur mycket kraftfoder som behövs.
 
 
 

''Kläder efter väder''

Åh, jag stör mig på folk som klär på sin häst en massa täcken när det 25 grader varmt, antingen så är det regntäcke när det duggregnar eller så är det en massa flugtäcke.
Om hästen har väldiga problem med flugor då ska man såklart ha flugtäcke, men dalta inte med hästen om den inte visar några problem utan ta på lite flugmedel istället!
Dessutom har ingen häst dött av lite regn - hästar är väldigt tåliga och robusta djur inte alls som människan, bara att du inte vill blöt så tro inte att hästen tänker detsamma! De har inget emot att bli lite blöta, tvärt om en varm sommardag.
Hästar med täcken kan ju inte klia sig och rulla sig på samma sköna sätt som hästar utan.
Sedan det med regntäcke, jag har aldrig använt regntäcke på Nisse även fast jag äger ett!
Så tala om för mig - är det för att ni är bekväma när ni ska rida och rykta eller är det för att ni tycker synd om hästen?! Jaja.. jag säger då det! ;)
Det ända jag använder på Nisse är vintertäcke på vintern och flistäcke i boxen natten innan tävling, även stalltäcke när det är riktigt kallt i stallet på vintern. Men nu är det ju så att Nisse inte går att klippa utan att man söver ner honom, eftersom riskerna är stora att söva ner honom så klipper vi inte honom - om man klipper sin häst får man ju såklart lägga på den mera täcken på vintrarna.
Den eviga diskussionen om täcken tar aldrig slut - men nu har ni hört min åsikt!
 
 
 

Sommarbete --->

Snart är det dags!

Nisse ska ut på sommarbete i en hel månad, åh det kommer bli så skönt för honom. Trosa runt fritt i en stor hage full med gräs och träd utan mig springande efter, haha!
Jag släpper honom utan grimma för den kommer han ändå kränga av sig som vanligt, men ifall han blir för mycket flugbiten så får jag väll ta på honom flughuva och eventuellt flugtäcke men det hoppas jag verkligen att jag slipper!
Vi har varit på granngården och inhandlat Switch (flugmedel) och en saltsten som han ska ha i hagen.
På måndag släpper vi honom!
Ser fram emot en hästfri månad jag också, det är precis vad jag behöver för att ordna upp saker.
Boxen ska grävas ur, ny box ska spånas, en massa grejor ska flyttas, sadel och träns ska putsas, överflödiga prylar ska säljas, hagen ska mockas ja oj oj, listan går att göra lång!
När han kommer tillbaka om en månad ska allt vara installerat och klart i det nya stallet, lyxponnyn får ta semester medans vi sliter för att få det fint åt honom! Men det är han värd, haha.
 
 
Vacker bild med finaste modellen från förra årets sommarbete!
 
 

Vill ni se gamla bilder?!

Haha, ni måste bara älska detta! :D
Bjuder på gamla bilder på två hästar som jag red på sommaren när vi hyrde en stuga i Borås med min kusin Felicia - Här kan man snacka om underbara minnen!
Vet inte riktigt hur gammal jag är, men tippar väll på 8-9-10 år.
Haflingern heter Carina och den lilla vita arab/welsh mountain korsningen heter Indra.
Inte ofta jag bjuder på mig själv såhär mycket så passa på att njut!

Tycker tredje bilden är för söt<3
 
Jamen herregud jag vet att hjälmen är för stor HAHA!!
 

 
 
 
 
 
 

Gel bit guard!

Har inhandlat bettringar på charlies nu, har testat de "vanliga" ringarna men har inte tyckt de passat alls!
Nu har jag köpt Acavallos ringar i gel, känns som slime haha!
Men de passar bra och känns bra, känns som man faktiskt får bättre kontakt med munnen!


Tidsinställt inlägg!

Weii mitt första tidsinställda inlägg, ska verkligen börja med det oftare! :D
Ni skrev ju några förslag på vad jag skulle skriva om så då tänkte jag börja med det nu då..
 
HÄSTGODIS!?
 
Vad jag tycker om hästgodis?
Jag tycker det är okej att använda hästgodis i form av belöning, exempel när man lastar eller när de har gjort något riktigt bra! Vet själv att jag gett Nisse alldeles för mycket godis, han blev tiggig och när han skrapade med hoven, spetsade öronen och kollade på mig med den dära godisblicken kunde jag inte låta bli att ge honom!
Men tillslut började han nafsa och nästan bli lite läskig om man inte gav honom något, då fick jag ta mig i kragen och sluta ge honom godis.
Det har blivit betydligt mycket bättre nu. Lite av det där tiggiga finns kvar men det försvinner sakta men säkert helt. Hästar lär sig blixtsnabbt att nafsa och tigga och det är svårt att få dem att sluta, därför tycker jag att alla ska tänka efter innan de ger sin älsklingshäst en godbit titt som tätt.
 
Hästgodis som inlockning?
I transporten tycker jag absolut att det är okej med godis, eftersom de är flyktdjur så är det väldigt läskigt och frestande att gå in i en trång transport och hästgodis kan ju hjälpa din älskling lite på traven!
Dock att locka in hästen från hagen med hästgodis eller dylikt är en synd! Du kommer få väldiga problem om du fortsätter så, om du kommer tomhänt till hagen så kommer hästen inte vilja bli infångad och t.o.m kanske börja kicka mot dig och springa iväg. När du tillslut ger dig och hämtar en hink med havre så kommer detta vara som en belöning för hästen för att han var ''dum'' mot dig och se detta till sin egen fördel.
Tro mig, har gjort samma misstag!
 
Hästgodis som belöning?
Tycker jag är jättebra! Men man ska ju belöna med måtta, belöna bara för de riktigt bra sakerna och inte för de där småsakerna som exempel halt. Om du lär din häst trix är det väldigt bra med hästgodis, om du inte vill andvända hästgodis hela tiden vid trixträning kan du börja andvända klickerträning, detta kommer jag skriva mer om någon annan dag!
Tänk på också att belöningen ska komma direkt efter den har gjort något bra, inte flera minuetr efter för då fattar den inte, du måste få den att tänka '' Aha, om jag gör så får jag godis och då har jag gjort något bra!''
 

Vilket hästgodis rekommenderar du?
Det är himla dyrt med hästgodis så jag föredrar frukt och grönt istället, Nisse älskar bananer, morötter och äpplen, har även testat med honungsmelon och det var också populärt.
Ponnyer tycker om det mesta men ofta har de någon favorit, känt är ju morötter, knäckebröd och äpple.
Tänk på att det inte är bra för hästar att äta gurka och äpplen ska ges i små mängder.
Något väldigt viktigt som många ''glömmer'' är att dela frukten, tänk på att det är bättre att dela för litet än för stort, en bra tummregel är att inte ge något till hästen som du själv inte får in i munnen.
Vill du göra en hästtårta? Lägg skivade morötter, äpple och annat gott mellan två knäckebröd och vipps får du en hästtårta! Om du vill göra det större kan du ta runda knäckebröd, garanterat uppskattat till födelsedagen!
Tänk på att hästen inte blir ledsen om du inte ger godis varje dag, en dag i veckan är bra tumregel om du vill lägga frukt i hästens krubba, kanske som lördagsgodis! Av för mycket morötter kan hästen bli lös i magen.
Hästgodis jag tycker är bra är slickstenarna MiniHorseLyx i burk som finns på charlies, hööks m.m.
Råkade glömma en i Nisses hage - den var slut efter två dagar!
Nisse har Garlic och Mint, men Mint är slut nu...
 
 
 
 

Utrustning!

Jag fick ett förslag att skriva om Nisses och min utrustning, så här kommer det. Enjoy!
Vet inte riktigt vad allt är ifrån men skriver det jag vet.
 
Obs: Innan ni läser, jag vill inte ha några kommentarer om att jag skryter för det är inte alls min mening, det var en läsare som vill läsa om detta och jag skriver det ni vill läsa!
Anledning till att Nisse har dyra saker är inte för att skryta med utan eftersom vi vill det bästa för honom och då sparar vi och lägger ner pengarna på det istället!
 
NISSE:
 
Sadel: Prestige allround
Sadelgjord: Prestige
Stigläder: Prestige otöjbara
Träns: Dyón pullarträns med tillhörande achen-nosgrimma
Martingal: Dyón nylon med stoppar
Pannband: Claridge house
Vardagsträns: Claridge house
Benskydd: Hansbo sports ? (fram och bak)
Tävlingsbenskydd: Veredus Carbon Gel Vento (fram och bak)
Schabrak: Eskadron Nici / John Whitaker / Lena Furbergs
Stigbyglar: Säkerhetsstigbyglar Footsaver
Fårskinnspadd: ?
Bett: Sprenger Dynamic RS
Täcke: John Whitaker, Charlies täcke, Bucas flugtäcke + huva
Efter-benskydd: Back on track royal värmebenskydd efter träning
 
 
NICOLE:
 
Hjälm: Back on track MIPS (Multi-directional Impact Protection System)
Jacka: Kingsland equestrian
Ridbyxor: Back 2 Back
Ridstövlar: Denirobootco (italienska)
Tröja: Göteborgs horse show 2012 / Mountain horse / Svenska ridsportsförbundet
Säkerhetsväst: Racesafe med plattor
 
Hästtransport: Böökman comfort 2011 med specialfjädring, Horsecam (kamera) 
 
 
 
 
 

Hejdå Bankeryds ridklubb

Japp, nu är det bestämt..
Nisse ska flytta ifrån Bankeryds ridklubb till ett litet gulligt stall i ryttarns mosse.
Har varit och kollat där, och det kommer bli superbra. De har varmvatten i stallet och det är ju rena rama lyxen för mig och Nisse, dessutom är det golv i boxarna, haha...
Han ska få stå i en jättestor gräshage med en annan valack, det är en backe i hagen så de Nisspiss kommer från gratis träning wop wop! Längst uppför backen kan man se nästan hela Jönköping.
Är jättenöjd att slippa tävlingstallet, ärligt talat är det ju inte byggt för permanent uppstallning utan endast över en helg när det hålls tävlingar. Tagga lyxstall nu som jag kan cykla till, oh my god liksom!!
 
Kommer ändå sakna BRK, idag när jag red ut runt galoppbanan möttes jag av ett härligt gäng ridskolehästar som ville hälsa, det är så fina miljöer och för att inte snacka om ridbanorna (!!) Tror nog att de är störst i småland!
Men men, time to move on.
Nu i åttan kommer det bli så himla mycket läxor osv, då hinner jag inte med de långa busstiderna.
Flyttar runt den 13 Juli, eller ja då går han på sommarbete sedan kommer han inte tillbaka till BRK mer.
Får se när jag gått ut åttan, antagligen flyttar jag tillbaka men då blir det defenitivt i ordinariestallet!
Hoppas på att få stallplats i Bårarp så jag t.o.m. kan cykla dit!
 
 

Sjuk, igen...

Usch jag hatar att vara sjuk, har åkt på så himla mycket skit den sista tiden!
Den här gången är det ont i halsen och hosta, kan inte svälja mitt eget spott och när jag försöker dricka hostar jag så det sprutar överallt, fy sjutton! :(
Tror det är efter borrelian fick dåligt immunförsvar efter det, sedan har jag åkt på en massa influensor.
Så tråkigt, kollar ut genom fönstret och såklart så är det världens finaste sommarväder!
Är rädd för att jag ska få för mycket frånvaro i skolan, aja nu är det snart sommarlov och då får jag väll chansen att isolera mig framför datorn med Lost och vila upp mig, haha.
När det gäller Nisse så får pappa ta honom och longera, ska sitta på balkongen med mitt täcke och en varm kopp chokladmjölk!
 
Bjuder på några härliga sommarbilder! 
 
Alla utom nummer 2 kommer från våran sommarstuga i skummeslöv.
De hästar som jag rider på heter Bosse och Freedom, jag och min kusin fick rida dem när vi var där, den första är en häst som går i stallet nära stugan, nummer 2 är från BRK de heter Hanka och Lord och de står där Nisse står.
 
 

Smått och gott!

Hej på er!
Gick in på littlewoods blogg och såg att jag blivit veckans blogg, yeey! :)
Igår skulle jag egentligen ridit ridlektion men det var teori istället, Nisse fick en vilodag. Det handlade om ställningar, skänkelvikning, öppna, slutna osv. En film av serien ''Ta tyglarna''.
Såg blandannat Mette Henriksen rida, det var ju kul men tror de filmerna är rätt gamla haha..
Påtal om gamla filmer - ni ska få se en film när jag hoppar banträning med Nisse på BRK över ett år sedan.
Vet mycket väl att jag lutar mig skitmycket framåt, men man utvecklas ju, det var längesen!
 
http://www.youtube.com/watch?v=xrEmww1lNAA
 
Här är länken! Filmen är filmad av Julia Gustaffson, tack!
 

RSS 2.0