Dags för sommarbete?

Dags för sommarbete?

Eller har du kanske redan släppt din häst/hästar på sommarbete?
Antagligen så kan du de mest grundläggande ''reglerna'' för en lyckad sommar men om inte så har jag samlat ihop de bästa tipsen för dig och din häst i sommarbetstider!
Sommar är en härlig tid för både häst och ryttare, såhär gör du för att din häst ska få en bra sommar:
 
* Se till att alla staket är hela och funktionella. Inga hängande trådar, sneda/trasiga stolpar eller taggtråd får förekomma någonstans i hagen. Om det även är så att det finns ström i staketet, se till så att den inte kan blockeras någonstans. Byt ut alla trasiga trädelar och sträck alla band/trådar INNAN hästarna kommer in i hagen.

* Ta bort alla föremål som kan innebära en eventuell skaderisk för hästarna. Vassa stenar, burkar, plast och andra rester ska inte ligga i en hästhage.

* Kontrollera att det finns flera funktionella ställen som hästarna kan dricka på. Ha flera kar/tunnor för att undvika konkurrens och se till så att alla hästarna någon gång får dricka.

* Hagen får gärna vara kuperad och innehålla träd/skogar (dock ska ju de såklart också vara ordentligt kontrollerade). Här kan hästarna skydda sig från både vind, regn och starkt solsken/värme. Om det inte finns tillgång till större träd bör det finnas vindskydd med väggar och ordentligt tak så de kan undkomma exempelvis kraftiga regnskurar om de vill det.

* Ta av alla skor, åtminstone bakskorna. De utgör en risk vid betessläppet då hästarna kan bli både pigga och irriterade på varandra. De hästar som fortfarande tränas kan behålla sina framskor, tänk dock på att hålla koll på de så att de inte trampas av och ligger i hagen och riskerar att göra skada. 

* Vänj hästarna stegvis vid betet. Låt de inte gå i en torftig hage först och sedan bara gå ut och gå dygnet runt i en kraftigare beteshage. Deras magar kommer antagligen protestera och kolikfall är inte ovanligt under säsongen för betessläpp. Börja med att låta hästarna gå i hagen några timmar för att sedan utöka tiden allt eftersom.

* Rengör vattenkaren DAGLIGEN. Bakterietillväxten på sommaren är större och se till att alla kar rengörs noggrannt, inte bara fylls på. Vattnet blir dessutom fräschare och hästarna stimuleras till att dricka mer. Tänk också på att ha saltstenar i hagen!

* Hästar som inte tränas särskilt hårt under sommaren behöver inte ha kompletterande kraftfoder på betet, sänk även givan hos de tränande hästarna om betet är kraftigt. För de hästar som står inne på natten får helt enkelt hull och kondition avgöra hur mycket kraftfoder som behövs.
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0