KLICKERTRÄNING!

 
MINIGUIDE TILL KLICKERTRÄNINGEN:
 
Vad tycker jag om klickerträning?
Jag tycker det är ett väldigt bra alternativ ifall man har en liten tjockishäst och vill träna utan godis, men även om man har en häst/ponny som håller god form är det ju värt att tänka på och ändå inte mata den med allt för mycket sötsaker, för då har du snart en tjockishäst.. Därför passar klickerträningen alla.
De flesta hästar lär sig klicket snabbt och lätt, men vissa hästar fattar helt enkelt inte så hur långt tid det tar att lära dem klickerträning är väldigt varierat. Men hästar är smarta djur, de lär sig enkelt - och när de väl lär sig så glömmer de nästan aldrig det!
Deras bra minne gäller att utnytjja till trixen - tappa aldrig tålamodet och blir arg för det glömmer de inte och då är det inte lönt att fortsätta träna, i alla fall inte den dagen. Hästar är som tur förlåtande djur så ta't lugnt, men skäll absolut inte i onödan! Klickerträning måste associeras till något bra och roligt.
 

Hur gör jag?
För det första måste du ju såklart köpa en klicker, finns säkert på hästsportsaffär, men troligast hittar du dem i din närmsta djuraffär eftersom de används också till hundar och katter.
Klicka en gång - ge din häst en godis, klicka en gång till - ge din häst en godis.
Upprepa 3 - 5 gånger per dag i en vecka. OBS: klicka inte mer än en gång och träna inte mer för att det ska gå snabbare, det gör det inte. Låt det ta sin tid och det är viktigt att inte träna för länge. Lite och ofta är bättre, träna att klicka och ge godis i olika miljöer.
När hästen har fattat det så lägger du till ditt trix, gör något väldigt enkelt i början. OBS: om din häst inte har fattat det så får du helt enkelt fortsätta tills den fattar klickern, alla hästar fattar olika snabbt.
En bra början är att lyfta på hoven, ta ett dressyrspö men en liten ''tofs'' i en ändan och peta (INTE SLÅ!) på benet lite lätt, som en irriterande fluga.
När hästen lyfter på benet så klickar du och ger en godis, upprepa några gånger varje dag i ca 3 dagar.
Sedan så gör du samma sak, petar på benet, när hästen lyfter så klickar du - men du ge ingen godis, upprepa några gånger varje dag i ca 3 dagar.
Nu lägger du till röst, säg exempel: Lyft, hov, tass - egentligen skulle ''tass'' göra sig mest lämplig som ord eftersom det innehåller ''s'' och hästen lyssnar bäst på det - tänk på att säga högt och tydligt och i samma tonfall varje gång du säger det. För att förenkla så lägg lägg till en handrörelse - ex: peka på benet den ska lyfta eller liknande tydlig rörelse. Alla ljud och rörleser måste vara på gränsen till identiska varje gång.
Upprepa i några dagar. Klicka alltid när hästen gör rätt.
Nästa steg är att inte peta, ta bort spöet helt och upprepa precis samma procedur, om den inte fattar är det bara att gå bak ett steg.
Sista steget i det hela är att ta bort klicket.
Detta är ett bra trix att introducera hästen i klickerträning. Nästa gång du lär ett nytt trix är det inte säkert att du behöver ge godis vid klicket i det första steget till trixet, utan bara klicka.
 
OBS! OBS! OBS! OBS! OBS!
Är medveten om att vissa lär sina hästar trix på en dag men det är helt indviduellt, detta är hur jag använder mig av klicker. Nisse kan trixet som ni kan läsa om ovan. Detta är ett säkert kort på att det funkar och hästen känner sig säker och inte glömmer av. Det finns väldigt många metoder, men nu fick ni reda på min metod.
 
 


Kommentarer
Emelie Sturk

Sugen på en design? Mina kostar endast 20 för en hel och 10 för en header! Kram :)

2013-08-01 @ 17:27:40
URL: http://neonryttare.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0